Mirelle Hogervorst is docent yoga. Zij geeft  onder meer yogalessen in het Vorstelijk Complex.

Yoga aan de Vecht

Mijn lessen zijn gebaseerd op de klassieke hatha yoga. Dit is een geheel van houdingen en ademoefeningen om het lichaam soepel en sterk te maken en te houden. Het brengt evenwicht; inspanning en ontspanning, in lichaam en geest. En die evenwichtigheid geeft levenskracht en maakt het mogelijk om in het nu te leven.

Als je in het dagelijks leven veel aan een bureau zit, dan breng je veel tijd door in dezelfde houding. Je zet jezelf als het ware vast in een bepaalde houding. Hierdoor kan spanning zich op bepaalde plaatsen in je lichaam vastzetten, en wordt je op andere plaatsen in je lichaam minder sterk omdat je ze onvoldoende gebruikt. Door het beoefenen van yoga wordt je je hier van bewust en krijg je een ingang hier iets mee te doen. Dit geldt ook als je in het dagelijks leven veel moet staan of tillen.

Je lichaam vormt zich naar wat je ermee doet. En dit heeft invloed op hoe je je voelt en wie je bent. Omgekeerd heeft veel stress in je dagelijks leven weer invloed op je lichaam. Door het beoefenen van yoga wordt je je meer bewust van de wisselwerking tussen lichaam en geest en krijg je een ingang om ze in balans te brengen.

Een groepsles begint meestal met een aantal staande houdingen. Houdingen worden dynamisch opgebouwd en ook langer statisch aangehouden. Daarna doen we zittende en liggende houdingen. We sluiten af met een eindontspanning, doorgaans liggend op de rug. Alle richtingen waarin de wervelkolom kan bewegen komen in de les aan de orde. Ademoefeningen en meditatieve aandacht zijn in de les geïntegreerd, en vormen zo met de houdingen een geheel.

We gaan niet op ons hoofd staan (in ieder geval niet de eerste les…) of onze benen in de knoop leggen. Je hoeft niet superfit of superlenig te zijn. Wie gezond is kan meedoen. En heb je iets waar je rekening mee moet houden, overleg dan met mij. Vaak is heel veel wel mogelijk. In de les oefent ieder zijn eigen mogelijkheden. Niet de houding zelf maar ‘de reis er naar toe’ is waar het om gaat.

Website: http://www.yoga-aan-de-vecht.nl

Facebook: https://www.facebook.com/yogaaandevecht?fref=ts

e-mail: mirelle@yoga-aan-de-vecht.nl

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s